Wednesday, June 16, 2010

Honey Prawn


Sian kat korang asyik duk layan DBP tu je,arini kite jamu mata dengan udang pulak ye.Lama tak masak HP ni,sesekali masak berbudak kat umah ni pun cakap sedapnya udang ni bu,bila nampak chik mi keluarkan udang aritu angah dah cakap bu angah taknak masak kuning ye,alamak nasib baik ibu ade simpan resepi HP ni .Resepi HP dari DJ yang terror mencipta berbagai resepi,thanks DJ chik mi CnP kat sini ye senang anak daraku yang tiga orang tu nak buat rujukan nanti.


bahan-bahan :
  • 400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing)
  • 1 labu bawang besar*
  • 1 biji cili merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 3 sudu makan madu (dibancuh dgn 60 ml air)
  • 2-3 biji cili api (diketuk)~chik mi tak letak
  • 1 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan jus lemon
  • sedikit daun ketumbar (dihiris)~Chik mi ganti dengan daun sup+bawang
  • 1/2 sudu besar kicap pekat
Cara-cara : 
Kisar bahan2 bertanda *. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga garing. Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cili api dan daun ketumbar. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan.

4 comments:

  1. Sedapnya..... itulah ayat pertama yang terkeluar dari mulut Nida bila melihat gambar udang ni... meleleh air liur tengok..hehe

    ReplyDelete
  2. salam mimi..eh nampak sangat sedap udang ni..kuah yang pekat melekat kat udang tu..wow

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Salam Mimi...
    sedapnya nampak udang tu...
    harus ku coba masak..he3

    ReplyDelete

Reply