Wednesday, June 9, 2010

Serunding Ikan

Seperti yang dijanjikan chik mi postkan N3 serunding ikan yang chik mi buat untuk dimakan dengan nasi kerabu.Wow silau u gambar tu terlebih cahaya ler pulak.Ni pun hasil carian pokcik google,tapi chik mi combine sini sana resepinya.Banyak jugak dapat serundingnya tu chik mi simpan dalam peti sejuk.

Jom kita tengok cara chik mi buat serunding ikan.
Serunding ikan
Bahan-bahannya
Ikan sardin
Asam keping
Rebus ikan bersama dengan asam keping,air agak paras ikan aje ,setelah diasingkan isi dengan tulang di blend bersama dengan air rebusan ikan tadi ketepikan

Bahan Blend.
Bawang merah
Bawang putih
Sedikit halia
Lada hitam
                                                                             Serai

(chik mi blend menggunakan blender kering tp masukkan sedikit air agar mesinnya boleh berputar )

Segengam kelapa putih 
Garam 
Gula 
Cara-caranya
Masakkan isi ikan yang telah diblend bersama-sama bahan bahan blend sehingga separuh kering kemudian masukkan kelapa putih sangai lagi sehingga betul-betul kering.Sangai menggunakan api sederhana dan sentiasa dikacau sehingga isi ikannya menjadi seperti serbuk.

3 comments:

  1. salam chik mimi,
    cantiknya serunding ikan kak. mesti tekun dan sabar masa mengacaunya. rajin tul chikmimi.. :)

    ReplyDelete
  2. ain suka mkn serunding, tapi belum pernah try serunding ikan lagi. mesti sedap!!!

    ReplyDelete
  3. salam chik mi... :D
    macam tau2 je nani tak sihat.. :D
    smlm nani MC, perut wat hal dari kul 3 pagi.. dah tu.. demam lak lepas subuh tu... smlm gi klinik.. temp 39.8, time tu mmg rasa sakit sangat2.. dgn sakit segala badan, urat, sendi, pale pun rasa nak cabut buang je.. teruk gak.. and lepas makan ubat PCM600gmX2 biji.. and segala jenis ubat yg doktor bagi.. alhamdullillah... pagi ni boleh mai keje.. kalau tak.. nak sambung cuti lagi la.. dugaan tul lah...

    psssttt.. chik mi.. amboiii makan serunding sorang2.. tak ajakkkk punnn.. (sambil jeling manja.. )

    ReplyDelete

Reply