Salam disini chik mi CnP resepi char Ckt yg selalu chik mi buat .ambik dari mesra.net
Bahan nak Buat Kicap
Air Rebusan Udang-Chik mi guna pressure cooker rebus kulit udang then blend n tapis
Sedikit sos ikan
Gula Melaka
Kicap Cair
Kicap Masin
Sos Tiram
*kicap pekat -chik mi tambah
(masak kesemuanya sekali sehingga menjadi satu pekatan kicap)
Kicap ni kena simpan kat esbok takut jadi masam
Bahan nak buat Pes Cili
Isi Udang yang dah diblend*
Cili Kering yang dikisar
Bawang Putih yang dikisar*
Sedikit bawang besar dikisar*
Garam
Gula
Pak aji-chik mi guna secukup rasa
Sedikit minyak
(tumis bawang putih,bawang merah,cili Kering, Udang) sehingga menjadi mcm cili boh ..heheh
*Chik mi hanya blend bahan yg bertanda* untuk dijadikan paste -yg lain tu masukkan masa menumis
Bahan2 Buat Ckt
Udang (jgn buang kulit,kepala,ekor) sebab tuh yg buat die maniss
Koteow halus
taugeh
kucai
lada sulah jika suka
kerang (rebus separuh masak) tak rebus pun takpa..lagi fresh
teloq
minyak
Cara2 nak goreng ckt
1) Panaskan minyak
2)Goreng 3-4 ekor udang sehingga kulit udang kemerah-merahan
3) tuang 2 sudu besar kicap char koteow..kacau
3) Masukkan 3 sudu besar pes cili yang dibuat td.....kacau hingga garing
4)Masukkan koteow...gaul..tauge...gaul...kucai..kacauu...
5)pecah 1 biji telor...kacau...lepas tuh tuang 1 senduk/mangkuk kecil kicap char ko teow sekali lagi
6) kacau dan tutup api...
7)kalau buh kicap tuh byk..so kuah die byk la......terpulang..
sedap gak resepi die....nak2 plak makan dgn cabai jeruk
*chik mi tambahkan kicap pekat sikit sbb kalau hanya kicap diatas kaler dia pucat sikit
sedapnye kak mi..
ReplyDeletenk try gak...
sedapnye kak mi..
ReplyDeletenk try gak...
wahhhh....dh terbayang2 mcm mana cara mi memasak ckt kat dapur!!! pro!!!
ReplyDeleteWaduh, gambarnya mana sih. Tak sempat amik dah lesap heh?
ReplyDeletesedapnyer kak Mi, dh lama tak masak kuetiau ni..tp saya ni takleh makan kulit udang laa..kang tak pasal2 masuk spital elergik....nantilah saya modified sikit respi kak Mimi ni..jangan marah yer...
ReplyDeletesalam mi..tq kongsi resepi...saya memang tak pandai masak char koay teow...ni dah ada resepi bolehlah cuba...
ReplyDeleteWah....panjang lebar kasi menu...tepek le sekeping gambar...buat tatapan san santapan mata & rohani...dah terkebil2...bayangkan kelazatannya!!
ReplyDeleteKAK OI...
ReplyDeletesy dah try..mmg jadik tp leceh 1 la kak oi...udang nak blend tu banyak mana? kicap, gulamerah and segala kicap tu banyak mana..klu dpt exact amaunt lg sokkkk...hehehehehehe...
lelong22222