Assalamualaikum,lamanya tuan rumah menghilang,sampaikan ada orang WhatApps tanya sihat ke?buzy ke? hhehheh terima kasih teman ,alhamdulillah sihat cuma M je yang lebih .Kuah rojak yang kena sentiasa ada stok dalam peti sejuk,rasanya dah lama jugak tak buat sos ni,sebab anak-anak nak exam kang kena chery berry susah pulak :),Ada yang gelarkan kuah 'Rojak Mimi',sebab nak bezakan dengan kuah rojak m** ***.Thanks my sister yang ajarkan buat kuah ni masa zaman kanak-kanak riang dulu .
Suka tabur kacang banyak-banyak atas tu,pastu bila jerawat tumbuh jangan komplen .
Sumber:Chik mimi
Homemade Kuah Rojak
Bahan-bahannya
Cili Kering-Direbus kemudian diblend ~ chik mi cili paste yg mmg selalu buat stok
Cili Padi
Belacan
Gula melaka
Gula Pasir~Chik mi guna brown sugar
Kicap~chik mi guna kicap Norwana
Sedikit tepung gandum utk pekatkan kuah -Chik mi bancuh bersama dengan air gula & kicap tu
Cara-caranya.
Blend cili kering,cili padi belacan menggunakan blender kering,masak gula merah & gula putih bersama sehingga cair,air jgn terlalu banyak nnti cair tak sedap,selepas tu masukkan bahan blend serta kicap masak dengan api perlahan ,selepas tu ,masukkan bancuhan tepung gandum ke dalam sos tadi masak lagi sehingga pekat.
*kuantiti bahan bergantung kepada kepedasan & kemanisan sendiri ye.
Bahan-bahannya
Cili Kering-Direbus kemudian diblend ~ chik mi cili paste yg mmg selalu buat stok
Cili Padi
Belacan
Gula melaka
Gula Pasir~Chik mi guna brown sugar
Kicap~chik mi guna kicap Norwana
Sedikit tepung gandum utk pekatkan kuah -Chik mi bancuh bersama dengan air gula & kicap tu
Cara-caranya.
Blend cili kering,cili padi belacan menggunakan blender kering,masak gula merah & gula putih bersama sehingga cair,air jgn terlalu banyak nnti cair tak sedap,selepas tu masukkan bahan blend serta kicap masak dengan api perlahan ,selepas tu ,masukkan bancuhan tepung gandum ke dalam sos tadi masak lagi sehingga pekat.
*kuantiti bahan bergantung kepada kepedasan & kemanisan sendiri ye.
Sengkuang calit,dulu-dulu chik mi jual ni satu 20 sen aje ,nostalgia sekarang ni ajaq anak2 pulak makan ni.
ai beli rojak makbee je hehehehe
ReplyDeletebest nyer.. ole order
ReplyDeletehmmm... ngencessss....
ReplyDeletearghhhhhhhhhhhh.. >>> tarik rambut anak patung sampai putus2 pale dia <<<
ReplyDeletegerammnye...... laparrrrrrrrrrrrrrr ni chik mimi.. lagi2 ngandung kali ni lom makan kuah rojak cam gambar bawah tu.. atas sengkuang.. ala2 dok sekolah rendah dulu.. uncle naik motor dok jual depan sekolah.. sekeping 20 sen je.. huahuahua.. marah ni.. amik pistol air tembak chik mimi... uwaaaaaaaaaa.. nak kuah rojak camni.. nak tabur kacang camtu.. nak makan camtu gak... (sambil nangis balik umah golek atas katil)
Salam Cik Mimi peerrrgghh.. sedap tu.. ermpun kalau wat kuah tu terus wat banyak simpan dalam beli.. teringin nak rojak buah ker rojak petis ker.. tinggal gaul jek he he he sedap tu.. ermapun suker.. he he he blh join sini ker.. kecur lak melihatnyer he he he
ReplyDeleteMeleleh air liur, jgn kata Mak Buyung, Mak yg tak Buyung pun boleh terliur ni. Tapi kita tak pernah nampak kicap cap Norwana tu kat sini. Pasal sengkuan calit tu, ada org jual kat sini RM1.50 sekeping.
ReplyDeleteterliur lah cik mimi...
ReplyDeleteHai mimi.Nampak rojak dipetang hari,bergelora perut akak.
ReplyDeleteAssallamualaikum chik mi..
ReplyDeleteipa
Lamanya menghilangkan diriiii... Harap sihat2 ye kak.
Kak, dulu pun naz pernah buat kuah rojak cam ni.. Guna bahan2 lebih kurang sama dgn akak nilah. Masa tu tinggal di perth ikut hubby sambung belajar. Teringin nk makan kuah rojak, buatlah sendiri. Masa tu Naz guna cili padi+kicap manis+belacan+gula melaka jer..Tak de sukatan standard pun.. pandai2 adjust sendiri..Resepi tu pun dari nenek hubby. Adik ipar yg ajarkan masa kat sana..
slurpp... nyedut air lior..
ReplyDeleteAs-salam sis..
ReplyDeleteHaizzz..cek terliur dah nih sisss..
assalam
ReplyDeleteterliur dah ni tgk cicah2 ni he he sedapnya suker sgt, selalu beli kan terutama masa beli jambu kat R&R tapah tu
buat sendiri lg syok leh simpan dlm esbox he he
samalah teringat senkuang calit tu masa zaman2 dulu ishhh sedapnya
Aslmkm CikMi cayang, lama tak bw Along bz sesangat. Wah ada kuah rojak... pandai CikMi tak yah letak utak udang pun boleh buat kan, ni elok utk org resdung cam Along.
ReplyDeleteNak join sama... biar tumbuh jerawat batu, nak bubuh kacang banyak2 juga!
ReplyDeleteaSSALAMUALAIKUM cIK mIE...fav pah masa kecik2 gak ni...tapi tak pernah buat bese Pah beli jer..terliur sudah...chooop...nak buat jugak la one day tapi nak lawan dgn apa la kat sini..sengkuang takdak,jambu takdak,betik mengkal pun takdak...nampak gaya lawan dgn nenas and timun batang je la..ha'ah sedap jugak.....
ReplyDeletesalam CikMimi..lamalah tak nampak ...semuga sihat dan ceria. Resepi kuih rojak tu mengoda sungguh lah..nanti kita nak cuba pulak....hehe tq
ReplyDeleteAssalam dinda,
ReplyDeletewah bila tengok posting dinda ni..kanda teringat satu gamabr belum upload lagi on rojak..tapi kanda buat rojak cina..tengok rojak mu ini kecur ler..
Chik mi,...ooooo...chik mi.. Dimanakah anda menghilang??? Kuah rojak akak ni pun dah abis ni kak Naz makan cicah2 dgn buah2an ni ha...
ReplyDeleteSalam Kak..wahhhh kecur bila tgk kuah rojak ni..terus terbayang2 mangga muda buat cicah...
ReplyDeletememang sedap..dah try dahhh..thkssssssss
ReplyDeletemmg sedap,saya dah try..thks 4 the recipe
ReplyDelete