Salam,kejap aje dah 17 hari umat islam berpuasa,hari ni selangor ,penang dan ada 2-3 negeri lagi bercuti tapikan huwaaaa walaupun warga Penang diriku bekerja,semalam chik mi sampai lewat sebab ade accident kat Penang Bridge huhuhhu last2 my husband p beli lauk tunjuk2 aje.sebelum tu chik dah suruh along masak nasi ,dia cakap dia dah masak tinggal tunggu ibu masak lauk je,last2 suruh along buat sambal belacan,ingat nak goreng ikan pekasam ngan masak lemak je,tengok 6.30 pun tak sampai lagi last2 hubby keluar beli lauk jugak.Balik buah telur dadar mayonis aje buat lauk tambahan.Panjangnya mukaddimah,lopes ni chik mi buat ahad lepas,tapi makannya sampai rabu sebabnya masuk peti sejuk bila nak makan kukus balik,kuih yang sinonim dengan bualan ramadhan dan kegemaran kami sekeluarga.
Seperti biasa chik mi guna daun buluh untuk membalutnya dan merebus menggunakan pressure cooker.Sekarang chik mi dah tak buat lopes macam selalu yang kacau dulu pulutnya dengan air pandan.jom kita tengok macam mana chik mi buat lopes.
Lopes -
2 mangkuk pulut
1 sudu besar air abu (alkaline water)
kelapa parut + secubit garam dikukus sebentar supaya tahan lama
Daun buluh @ daun pisang (jika guna daun buluh rendamkan sebentar daun bersama dengan talinya)
Air gula
Gula Merah(gula melaka)
Sedikit gula pasir
Sehelai daun pandan
Caranya
Pulut dibasuh kemudian direndam 2-3 jam bersama dengan air abu,(chik mi guna pulut susu so chik mi rendam 1 jam aje),pastu basuh bersih kemudian di toskan.bila dah kering air bolehlah dibalut dengan daun buluh@ daun pisang yg di telah dilayukan sebentar.Chik mi dua sudu besar pulut untuk dimasukkan ke dlam daun ,,chik mi buat kelongsong dulu kemudian masukkan pulut lipat menjadi tiga segi @ macam buat ketupat pulut dan diikat dengan kemas.
Untuk air gula,masukkan semua bahan masak bersama sedikit air ,air jangan terlalu banyak nanti air gulanya cair tak sedap,chik mi selalunya ikut paras gula atau kurangkan sedikit saje.
Rebus ketupat bersama pressure cooker,jika menggunakan pressure cooker air dengan pulut tersebut hanya masukkan sama paras aje.Chik mi rebus selama 40 minit,jika menggunakan periuk biasa rebus antara 2-3 jam kena check air selalu ye takut airnya kering.