Wednesday, September 29, 2010

Gulai Ayam

Salam ,sekejap aje dah sampai pertengahan minggu,syawal tak lama lagi akan meninggalkan kita.menu semalam yang dah confirm dah habis,angah bagi nama gulai ayam express sebabnya chik mi masak menggunakan 'pressure cooker'.dalam 10 minit je lepas tu tutup api,tapi tak boleh buka lagi penutupnya biarkan dalam 10 minit untuk suhunya turun.Chik mi sekarang ni tengah duk try masak dalam pressure cooker sebabnya walaupun dah 10 thn ada pressure cooker asyik guna utk merebus aje,haritu chik mi buat gulai daging,chik mi tumis dulu rempah 4 sekawan(KKM,bg lawang,bg cengkih,b pelaga ) kemudian bawang,then masukkan semua sekali rempah yg diawas dengan ayam,kerisek n santan yg masih frozen serta kentang,alhamdulillah selepas 25 minit kari daging menjadi ngan jayanya serta cantik.lepas ni ingat nak merendang pulak guna pressure cooker.Kalau family chik mi gulai daging @ ayam selalunya kami awaskan(gaulkan dgg @ ayam dengan santan ,kerisek dan bwg )


 Gulai aka Kari Ayam
Ayam- seekor dipotong kecil
4 Sb rempah kari ~ dijadikan pes
8 ulas bawang merah ~ separuh di mayang & separuh ditumbuk kasar
  4 ulas bawang putih - separuh dimayang & separuh ditumbuk kasar
 100 ml santan pekat
2 Sb kerisek
Halia 1 inci
Garam secukup rasa
                                                  Rempah tumis (KKM,bg lawang,bg cengkih,b pelaga )
 6 biji ubi kentang -dibelah 4
Daun kari
Minyak untuk menumis

 Cara - caranya.
 Mula-mula gaulkan ayam bersama dengan rempah,santan,kerisek serta bawang yang ditumbuk kasar ketepikan,Tumiskan rempah tumis bersama bawang sehingga wangi,masukkan ayam yang telah diawas tadi bersama dengan kentang, halia yg dihiris halus serta daun kari jika terlalu pekat masukkan air,masak sehingga kentang empuk.Perasakan garam

Tuesday, September 28, 2010

Takoyaki

Salam,lama sungguh chik mi tak praktis membolatkan cekodok jepun ni,along pun dah cakap lamanya tak makan takoyaki,since semua bahan dah ada,ari ahad tu lepas asar mulala keluarkan mouldnya.Mould pemberian dr seorang akak,terima kasih kak.tak lawa sebabnya takde seaweed,daun bawang pun dah menopos so kalernya pun pucat lesi aje,tapi maintainnnn sedappp u .Teringat masa first time nak buat tako ni ,chik mi menggoggle caranya,alhamdulillah bila dah tgk video tu nak buat pun confident la sikitkan.Masih ade ruang yang perlu diperbaiki. 

Seperti biasa guna resepi Dik ijah yang sekarang ni senyappp je tu,sibuk pindah rumah agaknya.

Ingredients:
  • 1 2/3 cup flour
  • 2 1/2 cup dashi soup-chik mi guna secukup rasa
  • 2 eggs
  • 1/2 lb. boiled octopus, cut into bite-size pieces - chik mi guna sotong kering
  • 1/4 cup chopped green onion
  • 1/4 cup dried sakura ebi (red shrimp) - chik mi guna udang gerangau
  • 1/4 cup chopped pickled red ginger
  • *For toppings:
  • katsuobushi (dried bonito flakes)
  • aonori (green seaweed powder)-tak jumpa cari so tak letak
  • Worcestershire sauce or takoyaki sauce- lupa letak
  • mayonnaise - chik mi + dengan sos cili
     Preparation:
    Mix flour, dashi soup, and eggs in a bowl to make batter. Thickness of the batter should be like potage soup. Put oil inside cups of a takoyaki grill pan. Pour batter into the cups to the full. Put octopus, red ginger, and green onion in each hole. Grill takoyaki balls, turning with a pick. When takoyaki become rounds and brown, remove them from the pan and place in a plate. Put sauce and mayonnaise on takoyaki and sprinkle bonito flakes and aonori on the top.
    *makes 4 servings 
    source ~ Ijah
untuk homemade Dashi soup clik here

Monday, September 27, 2010

Gulai Ikan Tongkol




Salam,kejap je dah hari isnin ,so sekali lagi bermulanya rutin seperti biasa,nak bangaun pagi pun alahai malasnya nak bangun,tp kena jugak ler kan nak buat camne makan gaji,Ya Allah melalut kemana la pulak Chik mi ni,menu last week ,biasa ler cik hubby kalau tgk ikan tongkol isi putih ni mmg tak miss punya mesti nak beli,so kite ni asyik duk pusing2 je la menu tu.still guna resepi kak CM ,dah terjatuh chenta dengan resepi ni so layannnnnn.Kali ni gulainya ade ikut resepi asal ade timun ,dengan cili api yg gedabak tu..

Seperti biasa chik mi CNP kat sini ye.Thanks kak berkongsi resepi yng mabeles ni
Gulai Ikan Tongkol a.k.a Ikan Aya~Kak CM 
Bahan-bahan untuk lauknya:

4 keping ikan tenggiri-potong seperti gambar diatas.
(sepatutnya guna ikan tongkol )
1 1/2 cawan santan pekat
4 tangkai cili kering
1 biji timun -potong ikut selera masing-masing
6 biji cili api
1 inci lengkuas
1 keping asam gelugur
7 ulas bawang merah
5 biji telur rebus.
1 inci kunyit hidup
1/2 paket kecil serbuk kari ikan
minyak untuk menumis

Cara-caranya:
Blend cili kering,kunyit,lengkuas dan bawang merah hingga sebati.
Campurkan dengan 1/2 paket rempah kari ikan.
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar tadi hingga naik baunya.
Masukkan 2 cawan air dan bila mendidih baru masukkan santan pekat.
Kemudian masukkan ikan dan timun serta garam dan gula+asam keping.
Biarkan mendidih hingga ikan masak baru taburkan cili api.
Last sekali letakkan 5 biji telur rebus.masak sekejap dan padamkan api.Siap:)
#Chik mi guna ikan tongkol ,chik mi rebus menggunakan pressure cooker malam sebelumnya dan biarkan semalaman.

Sunday, September 26, 2010

Nasi Daging Vs Air Asam Kerisek

 Salam,menu chik mi di hari ahad ni,tinggal kami 4 beranak je sebabnya hubby chik mi attend CPE course kat Royal hotel,semalam chik mi attend hari ni hubby pulak.Hari tu nampak TTM buat nasi daging teringat ke rempahnya yang chik mi pesan dengan cik liza beli kat seberang,Nasi daging ni famous kat mainland ,kalau time kenduri menu ni ler,tapi kat island ni chik mi tak pernah pulak  jumpa time kenduri,sebenarnya nak buatnya simple je cuma rebus daging ,masak nasi dijodohkan dengan air asam,cuma air asamnya ditaruk kerisek.sepatutnya nasinya kaler coklat gitu mungkin sebab rempahnya tu ade serbuk kunyit kut maka macam kekuningan sikit,chik mi tambah dengan rempah sup sikit (kalau tak dak rempahnya boleh guna campuran rempah sup + rempah kurma)


 Nasi Daging
4 cwn beras Basmathi ~chik mi guna beras biasa
4 cwn air rebusan daging
1 cwn susu cair
2 sb rempah nasi daging (boleh jugak guna campuran rempah kurma + rempah sup)
300 gm daging ~ direbus sehingga empuk
Garam
Rempah Tumis (K.K.M,buah pelaga,bunga lawang ,bunga cengkih)
 Daun pandan
2 sb minyak sapi 
Minyak masak untuk menumis

Bahan Blend
2 biji Bawang besar
3 ulas Bawang putih
1 inci halia

Cara-caranya
Mula-mula rebus daging hingga empuk ketepikan,tumis rempah tumisan dengan minyak sapi dan minyak sehingga wangi,masukkan bahan yang telah diblend, rempah tumis sehingga wangi masukkan daun pandan,masukkan daging kemudian beras ,kacau sehingga beras dan rempah sertanya bersatu,masukkan air serta susu cair dan garam masak sehingga separuh masak(air dan beras bersatu),transfer ke dalam periuk nasik,masak sehingga keep warm jangan dibuka tudungnya sehingga15-20min biarkan sehingga nasi masak.

Air Asam Kerisek
5 biji cili merah
10 biji cili padi
Belacan
Garam
Air Asam jawa pekat
2biji tomato~dipotong dadu
1biji bawang besar ~dipotong dadu
2sb kerisek

 Caranya 
Tumbuk cili merah,cili padi dan belacan sehingga lumat,masukkan air asam jawa ,kemudian masukkan tomato serta bawang besar kacau sehingga sebati.masukkan kerisek kacau lagi sedia untuk dihidang

Thursday, September 23, 2010

Lamanya Tak Bersiaran

Salam,Mmmmm tak tahu nak pot pet apa ,sebenarnya selain blog2 kena serangan virus ,chik mi pun kena serangan virus M yang amat sangat.Tak lambat lagi nak ucapkan Selamat Hari Raya,seperti tahun-tahun lalu kami beraya kat Penang dulu petangnya kami bertolak balik ke Teluk Intan,selamat sampai kat Teluk Intan dah 8.30 malam,alhamdulillah sepanjang perjalanan tak banyak kereta .Juadah pagi raya pun tak sempat nak snap sebabnya Chik mi keluar beraya ke rumah kakak-kakak,since mak pun ada kat rumah anak sedara chik mi sekali arung je,lepas tu hubby sibuk nak solat jumaat pulak,chik mi dengan 3 dara duduk rumah kakak,sempat ler masakkan nasi tomato kat sana,pun tak sempat ambil gambar.
Kalau kat utara,ketupat pulut menjadi hidangan kemestian di pagi raya,ni gambar yang chik mi buat ketupat 2nd batch sebab nak bawa ke ofc,tapi yang kat ofic tu chik mi buat rendang ayam (lupa nak snap juga) untuk dirumah chik mi buat sambal daging.Chik mi balut guna daun buluh juga sebabnya dah terbiasa guna daun buluh,nak guna daun palas tak reti nak membalutnya .Setiap batch chik mi buat 1.5kg pulut,ni pun masih berbaki dalam peti bila nak makan tinggal kukuskan sebentar je tapi kalau tiap hari makan pulut pun badan berangikan,so tunggu weekend ni baru nak merendang daging la pula,hari raya chik mi tak buat rendang daging sebabnya nak hantar ke jiran-jiran yang sebelah rumah yg kaum cina dan india..
 

Tuesday, September 7, 2010

Choc Chip Cookie With Maple Syrup

Salah satu pebret kami sekeluarga,tapi sejak 2-3 tahun kebelakangan ni chik mi tak buat sebabnya susah nak dapat stock maple syrup,ini pun kawan chik mi order dengan family dia yang nak bali holiday kat Mesia hari tu,biskut ni chik mi buat 2 adunan dapat 3/4 tupperware one touch stopper tu tapi dah tinggal setenggah je,angah punya pebret,mungkin sebab dah lama tak makan so lepas sembahyang tupperware tu akan diusung ler ke depan..chik mi biarkan je sbbnya nnti dah raya mood nak makan kukis sure dah kureng so biar diaorang makan sekarang.

 Cookies ni jenis yg chewy,tapi anak-anak still nak yg crispy so chik mi bakar lama sikit.My frend cakap sedap makan english cookie,harum bau maple syrup lagi.Resepinya Chik mi dapat dari remisier kat ofcdah lamaaa sangat ,masa jaman belum celik IT lagi,pssttt sekarang ni baru celik sikit je tau still kena belajar banyak lagi..Resipinya nnti ye sebabnya kitabnya tertinggal kat rumah

Monday, September 6, 2010

Kad Lebaran

Ramadhan kian meninggalkan kita ,Aidil Fitri bakal menjelma di kesempatan ni Chik mi ingin menyusun sepuluh jari memohon seribu kemaafan sekira ada terkasar bahasa semasa bergurau senda mungkin ada yang terasa,silap dan salah mohon diampun.
Kad
dari~Jun Dan Along ~terima kasih
Kad dari Ayu Safieza~Thanks Ayu
                                                      Dari 3AS thanks
Dari Dr Inahar thanks kak ina

Friday, September 3, 2010

Happy Birthday Nurfathehah Aqilah

Happy birthday yang ke 11 buat angah,ibu doakan semoga angah berjaya didunia dan juga akhirat,sentiasa berada dalam lindungan Allah swt...menjadi anak yang solehah ...Aminnn .
 
Angah rajin menolong chik mi kat dapo(along pun rajin gak kan Along),tapi abit moody mungkin sebab second child sindrom kut.apa apa pun ibu nak angah tahu yang ayah ,ibu ,along & adik sentiasa menyayangi dirimu sayang.

Thursday, September 2, 2010

Blueberry & Pineapple Cheese Tart

Salam,yahhhhh biskut kedua menyusul selepas yang pertama,hari isnin tu chik mi cuti so sempat lah buat 2 jenis tart(cuti balas dendam sebab kena kerja hari jumaat),kenapa 2 jenis tart??? sebabnya blueberry jem ku tak cukup (mahal beno jem tu bekas kecik je 250gm rm5.00)kehedekut ke?jimat wei nak ghaya semuanya nak pakai duit.Napa namanya ade cheese?hishhhh banyak beno soklannya tu heheheh sebabnya dalam doh tu ku telah campurkan dengan parmesan cheese,ni utk melebarkan badanku yang dah sedia lebar ini.
Kalau nak tengok blueberrynya korang guna teropong ye,ade yang warnakan dohnya kaler purple chik tak letak sebabnya anak-anak chik mi ni jakun macam ibunya karang depa tak makan,blueberry cheese tart ni pebret Sabrina sampaikan angah nak sorokkan balangnya asyik mengankut je,Sama seperti maz chik mi saban tahun menggunakan resepi ni,sejak kenal terus jatuh chenta.Chik tak sapu ngan kuning telur .
                                                                Bahan-bahan
  • 1 cawan butter ( 226 gram) at room temp (bukan butter cair atau lembik)
  • 1 biji kuning telor.
  • 1 suduteh asen vanilla.
  • 20 gram gula - kita guna 40g manis elok je
  • 40 gram tepung jagung
  • 50 gram tepung kastard
  • 20 gram susu tepung (boleh tukar ke coffemate powder pun ok)
  • 240 gram tepung gandum - kita guna tepung superfine sebanyak 200g dan 50g tepung gandum.chik mi guna tepung ros
  • 1 biji kuning telor + beberapa titik pewarna kuning telor untuk sapuan. 
  • *20gm cheese powder-chik mi guna parmesan 
Cara cara

1. Sebatikan telor, butter, gula dan asen vanilla. ( baya hanya guna spatula aja) - kita guna hand mixer

2. Masukkan tepung satu pesatu, mula tepung jagung, tepung kastard dan susu tepung. Gaul sebati. Masukkan tepung gandum. Gaul sebati.

3. Lepas tu masukkan dalam acuan tart golung tekan keluar, letak jem dan gulong.
Bakar 350F selama 17-19 minute.

Nota : Jika adunan nie masih melekit dekat tangan kena masuk skit skit tepung rasanya tak banyak dalam 10 gram aja. Jika adunan kering pula kena masukkan butter tak banyak skit aja jika kering pun. Adunan mesti dapat seperti gambar dibawah. Baya sentiasa tutup adunan nie dengan tuala atau tissue paper atau cling sepaya adunan nie tak kering. Cuba tekan dengan adunan jika ia keluar elok dan tak putus putus adunan tu elok, seeloknya dicuba terus . Tekan sekeping lepas tu letak jem try gulung kalau tak merekah maknanya adunan tu dah ok. Last sapukan kuning telor.

Wednesday, September 1, 2010

Snow Almond

Salam ,yehaaaa akhirnya sempat jugak chik mi buat kuih raya,buat hari sabtu hari tu dengan angah,mulanya plan nak buat jejari oats tapi teringat last year ikut resepi kat majalah tak menepati piawaian sbbnya berderai ,so tukar plan B buat snow almond pulak,itu pun tak ikut resepi asal sebabnya bila salut dengan coklat chik mi tengok sememeh aje ,pastu bread crumb gantikan dengan susu tepung(thanks alma bg idea)sebabnya takut anak -anak tak suka.Alhamdulillah bila dah jadi sedap pada anak tekak chik mi dan crispy sebab ada nestum agaknya,Along tiap-tiap malam kerjanya mengangkut biskut ni je la,sedap katanya sebab crispy



Resepi asal dari MYR.Thanks tuan empunya resepi chik mi CnP ye

Bahan-bahan ( bergantung saiz penerap yg diguna )

  • BAHAN A:
  • 200gm butter
  • 100gm gula kastor
  • 1 sudu besar shortening
  • 1 sudu kecil esen kopi- chik mi tak letak
  • 1 biji kuning telur
  • BAHAN B:
  • 220gm tepung gandum
  • 70gm tepung ubi
  • 50gm nestum - dikisar
  • 40gm badam kisar- chik mi guna almond nib
  • 1 sudu besar coffeemate - saya guna susu tepung
  • *Chik mi letak 2 sudu serbuk koko
  • HIASAN:
  • Coklat masakan - dicairkan-Chik mi tak letak
  • white breadcrumb-Chik mi guna susu tepung

Cara-cara

  1. Pukul butter,gula dan shortening hingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.
  2. Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A, sedikit demi sedikit.
  3. Uli dan canai doh, terap menggunakan acuan pilihan anda.
  4. Bakar pada suhu 175cc selama 20minit. Angkat dan biarkan sejuk dahulu.
  5. Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan yang telah dicairkan. Kemudian golekkan pula ke dalam serbuk roti putih tadi.
  6. Setelah coklat kering, bolehlah simpan dalam bekas kedap udara.
Source MYR