Assalamualaikum
Moi sup aka nasi air,kalau dulu-dulu chik mi hanya tau moi ni nasi lembik untuk baby tu,kenal moi sup ni pun lepas tumbuhnya kedai tomyam kat sini,moi sup ni beasal dari sana agaknya.Sekali sekala masak moi sup ni ha,memang mendapat sambutan esoknya siap tanya lagi bu moi ada lagi dak?selalunya kalau beli memang tak habis pun makan sebab banyak sangat 'pak aji' kat dalamnya tu,sekali buat 2 pot bila dah masak 3/4 periuk pressure cooker yang 10 ltr tu,alhamdulillah licin:) laku sungguh la Chik mi jual moi sup:)
Makan dengan sambal hitam pahang ,telur masin,ikan bilis goreng daun sup perghhh berpeluh-peluh:)opssss daging cakap jangan tinggal dakuuu!!!
Geng bas sekolah yang tertinggal telur masin
Jimatkan kalau kat Bangkok Tomyam dulu-dulu semangkuk rm3.50-4.00 kalau buat sendiri makan ulang-ulang sampai perot boncit:).Dah lamaaaa tak p Bangkok Tomyam :(
Tak sangka ramai yang berminat dengan moi sup ni
untuk Moi @ Nasi lembik
2 pot beras(guna pot rice cooker)~ basuh dan rendam sekejap
Air sukatan air lebih dari nasi biasa
1 tbsp minyak masak
secubit garam
Chik mi masak guna pressure cooker,masukkan semua bahan kedalam periuk kemudiaan masak seperti biasa ,Chik mi tunggu sehingga 2 kali desir tutup api,bila wap dah turun buka tutupnya kacau sehingga nasinya pecah.Masa ni adjust ,kalau nak nasinya pekat buka api perlahan-lahan sambil kacau supaya buburnya tak berkerak@ hangit.boleh juga masak menggunakan rice cooker .
Pelakun tambahan aka Bahan sampingan
Daging
rempah @ serbuk sup
Bilis Goreng
Telur masin
Daun sup dan daun bawang
garam secukup rasa
daging direbus bersama dengan serbuk sup sehingga empuk,kemudian keluarkan daging dan dihiris nipis-nipis ketepikan,sup tadi di renih semula dan ditambah air untuk mendapatkan kuah sup yang banyak,tambahkan juga sedikit lagi serbuk sup (jika suka).
Moi ni lebih sedap jika dimakan bersama dengan sambal getuk atau sambai hitam pahang.
Untuk Lina dan Ct akak dah lamaaa tak p Bangkok Tomyam ,rasanya dah tak ada kut moi sup kat situ.
Tak sangka ramai yang berminat dengan moi sup ni
untuk Moi @ Nasi lembik
2 pot beras(guna pot rice cooker)~ basuh dan rendam sekejap
Air sukatan air lebih dari nasi biasa
1 tbsp minyak masak
secubit garam
Chik mi masak guna pressure cooker,masukkan semua bahan kedalam periuk kemudiaan masak seperti biasa ,Chik mi tunggu sehingga 2 kali desir tutup api,bila wap dah turun buka tutupnya kacau sehingga nasinya pecah.Masa ni adjust ,kalau nak nasinya pekat buka api perlahan-lahan sambil kacau supaya buburnya tak berkerak@ hangit.boleh juga masak menggunakan rice cooker .
Pelakun tambahan aka Bahan sampingan
Daging
rempah @ serbuk sup
Bilis Goreng
Telur masin
Daun sup dan daun bawang
garam secukup rasa
daging direbus bersama dengan serbuk sup sehingga empuk,kemudian keluarkan daging dan dihiris nipis-nipis ketepikan,sup tadi di renih semula dan ditambah air untuk mendapatkan kuah sup yang banyak,tambahkan juga sedikit lagi serbuk sup (jika suka).
Moi ni lebih sedap jika dimakan bersama dengan sambal getuk atau sambai hitam pahang.
Untuk Lina dan Ct akak dah lamaaa tak p Bangkok Tomyam ,rasanya dah tak ada kut moi sup kat situ.