Salam,baru sempat nak N3 menu tengahari tadi,dah lamaaaaa duk kiv resepi ni ,bila ade siakap je asyik buat FnC je,ari ni awal-awal lagi dah booked cik siakap ni nak buat stail gini,sedap wangi je ,ni kalau jadi menu kat main table ok tak?
Resepi ni chik mi CnP dari dapo Knor.Terima kasih buat Kak ummi dan Knor .Chik mi buat ikut knor bakar ikan dlm foil pastu siram ngan sambalnya.
SIAKAP BAKAR BEREMPAH WOKU
Bahan:- (akak wat sukatan untuk seekor ikan)
2 ekor (550 gm) ikan siakap - dikelar-kelar ~ k.nor guna ikan pari
2 sudu teh air perahan limau nipis (*akak guna limau kasturi jek)
1 sudu teh garam
# Lumur ikan siakap dengan limau nipis dan garam. Perapkan 15 minit. Bersihkan dan ketepikan.
8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
4 helai daun pandan - hiris halus ~ k.nor gantikan dgn daun ketumbar
2 helai daun kunyit - hiris halus ~ tak letak lupa nak beli
3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus
5 tangkai selasih - diambil daunnya
2 biji tomato merah - potong dadu
250 ml air
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula pasir
2 tangkai daun bawang - dipotong-potong
3 sudu makan minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar:-
12 biji bawang merah
7 biji cili padi merah (akak guna yg biasa je, campur2)
5 biji buah keras - bakar kejap
3 cm kunyit hidup - bakar (*akak x bakar pun)
2 cm halia
Bahan Pelengkap:-
Daun senduduk secukupnya (*akak guna daun salad jek) ~ k.nor tak letak
1 biji timun - dipotong serong
4 tangkai selasih
6 biji cili padi merah hiris untuk tabur
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan, daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.
Masukkan daun selasih dan ikan siakap. Masak sehingga kuah menyerap. (K.Nor masak dlm 2 - 3 min jer)
Sediakan alluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan tadi di atas alluminium foil.
Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.
Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris.
* K.Nor panggang atas dapur gas jer setelah balut ikan dgn foil. Bila dah siap bakar baru tuang rempah atas ikan bila nak hidangkan. Rempah tu K.Nor masakkan hingga agak pekat.