Salam lamanya tak bersiaran,bukan apa hari tu frust ngan blog ni sbbnya gambar tak boleh view,cuba bermacam-macam cara,thanks to my laling kak sifu,hehehehe sibuk duk kacau dia kat skype.Pandanglah lihatlah ayam ku yang ireng tu tapiiiiiikan rasanya tersangatlah bestnya macam makan kat umah kenduri pulak, saja je buat serdak tu lebih pastu goreng ayamnya pun lama sikit tu yg sampai ireng tu.Thanks tu Sherry Dzul yang kongsikan resepi ni.
AYAM GORENG BEREMPAH - TQ to Pak Engku Kuzie Catering
4 labu bawang merah
6 batang serai
2 tongkol lengkuas
3 sudu rempah kari ikan
3 sudu kunyit babas
5 sudu cili kering (blend)
5 helai daun kari 5 tangkai cili kering dipotong 3
sedikit serbuk perasa\\
cara memasak
1 ekor ayam dipotong 16
perap semua bahan-bahan blend bersama rempah, cili kering...perap lebih satu jam..panaskan minyak deep fried dan goreng ayam tadi....api biar sederhana..bila srdak agak kekuningan tapis dan asingkan agar tidak hitam dan hangus...bila ayam dah masak masukkan daun kari dan cili kering potong dan tabur atas ayam bersama serdak tadi.. tentunya menyelerakan...lebih banyak serai dan lengkuas
lebih banyak serdaknya.
chik mi... tang serdak tu yg i suka sgt.. pasni leh la amik order katering ye ;)
ReplyDeleteSayang Mimi...nak simpan resepi nanti balik kampung boleh wat serdak tu banyak2 untuk PIL...dia suka ayam berserdak cam tu.....!!! Jangan frust2...hehehe!
ReplyDeleteayam goreng byk serdak lah yg sedapkan!
ReplyDeletesalam chik mimi
ReplyDeleteboleh masuk list ayam ni ..
lepas tu nak buat catering pulak..kiki..gurau aje ya mi..hehe
salam kak mimi comey...bak 2-3 ketul ayam goreng tu. serdak dia kasi lebih sikit hehehe...
ReplyDeletekat rumah sy asal ayam goreng je, laku aje. anak2 suka...bapak diaorg lagilah hehehe...
alamak lupa nk sign out pakcik tuh! Hihihi
ReplyDeleteserai ngan lengkuas tu cincang or blend ye?
ReplyDeletemenggoda jiwa.. :))
ReplyDelete