Assalamualaikum ,dah lunch ke hari ni chik mi lunch dengan pajeri nenas erm sedapnya dah lama tak makan pajeri,malam tadi mood nak memuffin datang so dengan pantas dan tangkas kena la tangkap nanti dia lari merajuk susah..Dah lama teringin nak buat corn muffin ni tp sebabkan duk mencari cornmeal ni tak dak kat penang sampai ler lupa,bila bila Kak Ida buat baru teringat balik pasal muffin ni.Chik mi tak boleh imagine cornmeal tu camneler rupanya sampaikan 3 kedai baking shop cari semua cakap tak dak,ade satu kedai tu ,assistant tu cakap suruh grind sendiri popcorn tu,so chik mi tanya dengan Kak Yan dia pun cakap camgitu jugak,so nekad dengan lafaz bismillah.. chik mi tekan punat tu,ye la takut u rosak nnti blender sebab popcorn tu kan ke keras..
Muffin ni sedap cuma bila kena cornmeal yang berbijik tu keras sikit mula rasa macam tak besh je.Tapi chik mi suke texture muffin ni ,manisnya pun sedang aje,next time nak try gantikan cornmeal tu dengan cornflakes seperti yang disarankan oleh Kak ida
Thanks to Kak yan chik kongsi kat sini ye.
CORN MUFFIN
Sumber :http://aziancollections.blogspot.com
Sumber:http://qasehmu-abadi.blogspot.com
BAHAN-BAHAN
1/2 cawan butter
2/3 cawan gula kastor
1/4 cawan madu
2 biji telur
1/2 tsp garam (saya x letak)
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan Cornmeal
1/2 tsp baking powder
1/2 cawan susu (saya guna susu segar)
3/4 cawan jagung segar
CARA MENYEDIAKAN.
1. Putar butter, gula, madu dan telur hingga kembang.
2. Masukkan Cornmeal, tepung yang telah di ayak bersama baking powder dan susu berselang seli sambil di kaup perlahan-lahan.
3. Bila telah sebati masukkan jagung segar dan ratakan.
4. Masukkan kedalam paper cup dan masukkan kedalam Muffin pan atau gunakan cupcakes paper cup.
5. Bakar di dalam oven yang telah di panaskan selama 10 minit awal selama 20-30 minit dengan kepanasan 160-C. Gunakan api atas bawah. ( terpulang kpd jenis oven)